Belgische artiest onder de loep: Gotye

Wouter “Wally” De Backer (geboren 21 mei 1980), ook professioneel bekend onder zijn artiestennaam Gotye (uitgesproken / ɡɔ ː ti.ɛə /), is een Belgisch-Australische multi-instrumentale muzikant en singer-songwriter. De naam “Gotye” is afgeleid van “Gauthier”, het Franse equivalent van “Walter” of “Wouter”. Zijn stem wordt wel vergeleken met die van Peter Gabriel en Sting. Gotye heeft drie studio-albums onafhankelijk en een album met remixen van tracks van zijn eerste twee albums. Hij is lid van de Melbourne indie-pop trio The Basics, die zelfstandig zijn drie studio-albums en tal van andere titels uitgebracht sinds 2002. Gotye’s 2011 single “Iemand die ik gebruikte om te weten” bereikte nummer 1 in de Billboard Hot 100, waardoor hij de vijfde Australische kunstenaar om dit te doen en de tweede Belgische (na Soeur Sourire in 1963). Hij won vijf ARIA Awards en ontving een nominatie voor een MTV EMA voor Beste Azië en Pacific Act. Gotye heeft gezegd dat hij soms het gevoel “minder van een muzikant, meer een knutselaar.” Gotye is tweetalig, spreken zowel Nederlands als Engels. In 2001, De Backer zijn eerste sporen in de eerste plaats met behulp van monsters. Hij zette samen een vier-track CD die het nummer ‘Out Here in the Cold’ opgenomen. Hij ongeveer 50 exemplaren van deze eerste collectie, het handschrift van de tracklijst en kleuren gemaakt in de cover hoes met potlood. Hij trok op zijn culturele geschiedenis voor inspiratie bij het benoemen van zijn nieuwe project, Wouter vertaalt zich in het Frans als Gaultier (of Gautier of Gauthier), een koosnaam die door zijn moeder (die gaf Franse les), toen hij nog een kind was. Hij koos zijn eigen spelling van deze variatie en de naam van het project Gotye. Hij stuurde de cd’s naar elke radiozender en opname-industrie contact dat hij kon vinden in het telefoonboek, dan volgden elkaar op met telefoontjes om ervoor te zorgen dat ze werden afgeleverd. Feedback op de eerste release was vooral positief met Melbourne straat pers en Australische jeugd radiostation Triple J kennis te nemen.

Leave a Reply