Belgische artiest onder de loep: Technotronic

Technotronic is een Belgische studio-gebaseerde muziek-project opgericht in 1988 door Jo Bogaert, die er rekening mee opgedaan in de vroege jaren 1980 als onderdeel van een coverband en als solo-artiest onder verschillende New Beat projecten, met inbegrip van de Handelingen van Gekken en Nux Nemo . Samen met zanger Ya Kid K, produceerde hij de hit single, “Pump Up the Jam”, die oorspronkelijk was een instrumentale. Een beeld voor de daad werd later in elkaar gezet, met behulp van Congolese geboren mannequin Felly Kilingi als zijn album / single cover art, en vermeende “zanger” in de muziek video.
Het spoor, dat werd “Pump Up The Jam” begon het leven als “Technotronic” (die op zijn beurt werd het project officiële naam), een originele instrumentale die Bogaert uitgebracht onder de naam De Pro 24s. Op basis van Farley Jackmaster Funk’s “The Acid Life,” deze instrumentele aanvankelijk opgenomen vocale samples van Eddie Murphy’s “Delirious” live gezet en werd maanden later vervangen door nieuwere muziek, samen met teksten en zang van Ya Kid K. voorafgaand aan de internationale van de song vrijlating in september 1989. Het lied werd een wereldwijd succes, uiteindelijk het bereiken van # 2 in zowel de Amerikaanse Billboard Hot 100 en de Britse Singles Chart in de late 1989/early 1990, werd de eerste woning song commerciële status te krijgen in de pop mainstream. Het is niet alleen een nieuw geluid op basis van “New Beat”, een dans genre ontwikkeld rond de Belgische muziekscene, maar het was ook een van de eerste nummers die pioniers van de kortstondige hip-house genre, een mix van house muziek met elementen van de hip-hop.

Leave a Reply